Szűcs Gergely

2013.03.07 19:14

A lovaglás népszerűsítésében és az utánpótlás nevelésében szerzett elévülhetetlen érdemeket. Szervezőként és alapítóként nevéhez fűződik az Túri Lovas KLub Sportegyesület megalakítása, melynek a kezdetektől (1995.) immáron 16 esztendeje ügyvezetője majd elnöke. Kiemelkedő szerepe volt a mezőtúri lovasélet beindításában. Javaslatára vásárolták meg a Gorkij úti volt szeméttelepet ahol a szabadidőt, pénzt és az energiát nem sajnálva a semmiből (sőt talán annál is kevesebből) teremtették meg a lovaglás helyi alapfeltételeit.

Irányítása és tevékeny közreműködése mellett a lovaspályát folyamatosan fejlesztették és 2003-ban a Burzon Attilával és dr. Komáromi Mártonnal közösen elindított Amatőr Gyermek Lovasverseny-sorozat egyik versenyhelyszíneként megrendezték első lovasversenyüket. A kezdeti 40-50 nevezés szerény sikere nem keserítette, sőt inspirálta a munka folytatására. A lovaglás folyamatos népszerűsítésével és a kitartó munka eredményeként egyre több gyermek kapott kedvet a lovagláshoz és 2009-ben már közel 150 startot jegyezhettek. Tanítványai és a megye díjugratói legnagyobb örömére kezdeményezésére és irányításával 2004. óta Mezőtúron minden évben díjugrató versenyt is rendeznek.

Lakóhelye közösségi életének tevékeny résztvevője is. A városi rendezvényeken (március 15. megemlékezés, augusztus 20-i arató felvonulás, gyereknap, valéta felvonulás és még hosszan lehetne sorolni) a helybéli lovasokkal együtt szívesen és önzetlenül vállal szerepet. A helyi hagyományok megőrzésben lovas-íjász bemutatók megszervezésével jeleskedik.

Szinte minden alkalmat megragad a lovaglás és lovassportok népszerűsítésére. Hitvallása szerint a lovaglást nem lehet elég korán elkezdeni, így a helyi óvodákba és iskolákba is rendszeresen ellátogat lovagoltatni. A klub ifjú sportolóinak rendszeresen tart edzéseket Nyáron lovastáborokat szervez és az év közben tanultak megmutatása érdekében tanítványait versenyről versenyre kíséri.