Lovasfórum a megyei szervezetek átalakulásáról

2017.04.20 18:22

A Magyar Lovassport Szövetség szervezésében ma a budapesti Kincsem Parkban nyilvános lovasfórumot tartottak. A megbeszélésen a megyei szervezetek átalakulásával kapcsolatos, valamint a szabadidős lovasokat érintő kérdésekről esett szó. A vitatémák fajsúlyára tekintettel a megyei szövetségünk elnöksége teljes létszámban jelen volt a rendezvényen.

A tájékoztatón Lázár Vilmos elnök köszöntőjét követően az MLSZ elnökség nevében Szotyori-Nagy Kristóf alelnök felvázolta a megyei szervezetekkel kapcsolatos célkitűzéseket, feladatokat és az együtműködés gyakorlati módszerét. A vitaindító tájékoztatót követően a megjelentek a számukra nem egyértelmű szabályokat illetően kérdéseket intéztek az előadókhoz. Megyei szövetségünk elnökségéből Győri Karádi Réka (díjlovas szakági elnök) és Bíró Árpád (szövetségi elnök) szólalt fel és fogalmazta meg kérdéseinket. A válaszok során az MLSZ képviselői biztosították a megjelentek arról, hogy az alapszabályban és az SZMSZ-ben rögzített szabályok szerint megalakuló a megyei sportegyesületek többségét képviselő területi szervezetekkel a megfogalmazott célkitűzések elérése érdekében együttműködik. A megyei sportegyesületeket tömörítő szervezeteknek (egyesületeknek) a szövetségen belül különleges jogállást biztosít; munkájukhoz rendszeres anyagi és szakmai támogatást nyújt.

A második napirend nem kevésbé izgalmas témája a szabadidős lovasok integrálását célző intézkedési terv ismertetése volt, melyet követően szintén hosszas vita alakult ki. Az előadó Strobl Dorottya (főtitkár) egy új speciális, a szabadidős lovasokat tömörítő szakág (szakbizottság) megalakítását, majd a szakági szabályrendszer mielőbbi megalkotását nevezte meg legfőbb célkitűzésnek. Elmondta, hogy a szabadidős lovasok TopSoft rendszerbe történő regisztrálása nagyban megkönnyítené a versenyirodák munkáját és az adatgyüjtés és adatkezelés az MLSZ munkáját is nagyban segítené. A megjelentek az ismertetőt követően megfogalmazták kétségeiket és kérdéseikkel rávilágítottak a részvevőket érintő gondokra, problémákra. A napirend előadója megköszönte az építő jellegű szakmai felvetéseket, és megígérte, hogy azokat az új szakág -nemsokára megalakuló "ügyvezető" szakbizottsági- elnöksége figyelmébe fog ajánlani.

A fórum befejezését követően megyei szervezetünk elnöksége még a helyszínen ülésezett és eldöntötte, hogy a 2017.03.17-én megalakult egyesület bejegyeztetésére haladéktalanul intézkedni kell. Ezzel párhuzamosan a megyei lovassport egyesületekkel a csatlakozásukról (belépésükről) a tárgyalásokat mielőbb meg kell kezdeni. A törvényszéki bejegyéssel kapcsolatosan a helyszínen Dr. Lászlóné Horváth Anna Valéria jogász asszonnyal (a Vas Megyei Szövetség elnöknőjével) és Juhász Tiborral (MLSZ elnökségi tagja) is eszmecserét folytattunk.

Az MLSZ összefogalója>>