Fogathajtó speciális

2013.04.05 16:31

A rajtengedély-vizsgák időpontjait a Magyar Lovas Szövetség elnöksége a szakbizottságok javaslatai alapján határozza meg tárgyév január 31-ig. A rajtengedély-vizsga időpontjai alkalmazkodnak a szakágak hivatalos versenynaptáraihoz. A vizsgák az évre elosztva, 1-2 havi gyakorisággal kerülnek megrendezésre.

Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó Szakág „ C „ Kategóriás Rajtengedély Vizsga 2013.

Jelentkezési lap>> fogathajtó rajtengedély vizsgához

A Fogathajtó Szakág 2013 évben is megrendezi a szakág hivatalos versenyein résztvevő új versenyzők részére a C kategóriás fogathajtó Rajtengedély vizsgát. Az elmúlt év végén készült felmérés alapján kialakult időpontok és helyszínek, valamint kategória igények alapján kerültek kiírásra az ez évi vizsgák. A „C” kategóriás vizsgákat is csak akreditált helyszínen fedeles lovardai háttérrel, lehet végezni. A környezetnek is tükrözni kell a magas szintű lótartási , és szakmai elvárásokat. A jelentkezőknek a „ C „ kat. vizsgához sportegyesületi tagság,és megyei fogathajtó megbízott ajánlás szükséges. A vizsga előtt felkészítést tartunk elméleti szakmai anyagból . A felkészítés ajánlott jellegű, mindenki egyénileg dönthet részvételi szándékáról. Előkészítési tanfolyam költsége bruttó: 6.500-Ft/fő /helyszínen fizetendő / A vizsgán csak előzetes írásbeli jelentkezés , és befizetett vizsga díj után lehet részt venni. A Magyar Lovas Szövetség részére befizetés : 12.000.-FT kell rendezni. A vizsga díj tartalmazza az elméleti, szóbeli és gyakorlati vizsga költségét , természetesen a fogat bérleti díjat is. A vizsgán előírásos hajtó öltözet , időjárásnak megfelelő kiegészítéssel.

Eger 2013. január 24.
Mátyus Zsuzsanna 06-20-9570-806
zsuzsanna.matyus@gmail.com

Rajtengedély vizsgák a Fogathajtó Szakágban

A Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó Szakágában 1999-óta egységes tematika , azonos oktatói háttérrel zajlanak a rajtengedély vizsgák. A szakág nagy gondot fordított a képzésekre így a vizsgákat felkészítési tanfolyam előzi meg melyben elméleti és gyakorlat ismereteiket gyarapíthatják a jelentkezők, és napra kész tudásanyagot sajátíthatnak el szakemberek segítségével.

A fogathajtás speciális szakterületét figyelembe véve kifejezetten a helyszínek és időpontok kiválasztásánál eltérünk a többi szakágtól. A rajtengedély vizsgákat csak az év első negyedévében januártól április hónap közepéig szervezzük. Minősített helyszíneinken alap követelmény a fedeles lovardai háttér , valamint a mai kor követelményeinek megfelelő állattartás , és fogathajtó kultúra ápolás ötvözete.

2004-évtól a Magyar Lovas Szövetség határozata szerint csak a Szakági Rajtengedély vizsgákat lehet elfogadni. 2008.-ig egy képzési irány volt , ez évben azonban felmerült a kérés egy egyszerűsített alapvizsga lehetősége iránt, .tehát ez évtől két kategóriában van lehetőség a fogathajtásban versenyen való indulási jogosultság megszerzésére.

„ B „ kategóriás vizsga: magasabb végzettséget adó , egyszer kell megcsinálni , szakmai felkészítés van előtte, szakmai felkészítő anyagot kapnak a jelentkezők , regisztrált vizsgahelyszínen vesznek rész a képzésen és megfelelően képzett fogattal vizsgázhatnak, a gyakorlatban , elméletben teszt kérdésekre kell válaszolni , és szóbeli vizsga van a lóismeret témaköréből. Eredményes vizsga esetén oklevelet kapnak és regisztrációt az elvégzett tanfolyamról.

„ C „ kategóriás vizsga : kezdő szintű alap vizsga , egy napos , rövid felkészítés után elméleti tudásszint felmérése teszt lappal, fogathajtás gyakorlati vizsga , szóban ló ismereti vizsga. „C” kategóriás rajtengedély vizsga csak az akadályhajtó versenyszámra, (a háromnapos szakági verseny rendszer utolsó napi versenyszámára) ad versenyzési indulási lehetőséget. Minimum két évente kell folyamatosan továbbképzésen rész venni a vizsgával rendelkezőknek.

A gyakorlati vizsgán vagy saját fogattal , vagy bérelt fogattal lehet vizsgázni. Csak regisztrált vizsga helyszíneken lehet vizsgákat rendezni.

Mindkét vizsga kötelező szempontjai , hogy írásban időben jelentkezni kell. Egy vizsga helyszínen egy nap min.: 15.- max. 20 fő vizsgáztatható . A vizsgabizottság személyi összetételét előre megkell határozni.

2013.évtől a Nemzetközi Szabályzat szerint lehetőség van junior korosztályú versenyzők versenyeire a hivatalos szabályok szerint.

A fogathajtó versenyeken és rajtengedély vizsgákon való részvételi korhatárok

Hivatalos A FEI szabályzatban meghatározott versenyeken és versenyrendben:

  • Junior versenyzők : 12 éves kortól Póni egyes fogat
  • Póni fogat egyes –kettes-négyes 14 év B1 kategória
  • Nagy ló egyes és kettes fogat 16 év B2
  • Négyes fogat 18 év

C kategóriás – egy napos akadályhajtás, külön kategóriában:

  • C kategóriás nagy ló egyes vagy kettes fogat betöltött 16 év
  • C kategóriás póni fogat egyes vagy kettes betöltött 14 év

A különböző kategóriák kiírását a Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó Szakág Web oldalán lehet megtekinteni.

Eger 2013. január 24.

Felvilágosítás, érdeklődés Mátyus Zsuzsanna
Tel: +36-20-9570-806
zsuzsanna.matyus@gmail.com