Régiós versenyrendszer a díjugrató sportban

2015.04.14 15:20

A korábbi területi lovas szövetségi felosztás mintájára ez évtől öt régiós döntő megrendezésével közel tíz éves egyeztető folyamat zárulhat le.

A ’90-es évek közepéig fennálló területi bajnoki rendszert felváltva, a megyei lovas szövetségek megalakulásával a kevésbé átlátható és semmiképp nem egységes forma jellemezte díjugratásunkat majd húsz éven keresztül. 19 megyénk nem is lehet egységes! Van, ahol kitűnő versenyhelyszínek, alkotóműhelyek, tenni vágyó, szorgalmas sportvezetők jellemzik a megyét, és van, ahol elapadnak a lótulajdonosok, lovasok, versenyhelyszínek, és az inaktivitás álmába zuhan a kis térségek díjugrató sportja. 2007 óta érződik, hogy változtatni kell a helyzeten, az elmúlt évek önszerveződései is ezt támasztották alá.

A Díjugrató Szakbizottság megoldást keresve több fórumon érvelt, egyeztetett, pontosított a megyei lovas szövetségekkel, míg végül a megyei lovas életet szívükön viselő szakemberekkel közösen megtalálta a megoldást. Hazai díjugrató sportunk öt régióba szövetkezve, melyek öt lovas ikon nevét veszik fel, idén közel nyolcmillió forint díjazásból a minőség mellett tette le a voksát. Somogy, Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyék szinte az egész Dunántúlt felölelve Némethy Bertalan régióként Kunos Attila vezetésével állnak össze. Az Alföldön Békés, Csongrád, Bács-Kiskun Tolna és Baranya megyével kiegészülve Máchánszky Gyula régióként Zajzon András irányításával erős régió szerveződik. Ahogy mindig is, Pest megye most is önállóan alkot egy régiót, hiszen mind számban, mind színvonalban megáll a lábán, ők Tóth Béla nevét felvéve Machay János vezetésével szerepelnek a versenynaptárban. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye szövetsége talán a legkisebb, de Szladek Róbert vezetésével Nádházi Árpád régióként reméljük, hogy helytáll a rendszerben. Egyetlen olimpiai érmesünkről, a Platthy Józsefről elnevezett régiónk Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén lovasaival, Abay Pál vezetésével állnak össze. A régiós döntőkön a kezdő lovas, ifjúsági, amatőr és felnőtt kategóriákban akasztanak majd érmeket a lovasok nyakába, de ahogy a múltban, a jelenben és remélhetőleg a jövőben is a csapatbajnokságok fogják a lovasklubokat egymáshoz közelebb hozni, hogy izgalmakban, sportértékben felülmúlják az egyéni kategóriák versenyhangulatát.

A régiós döntőknek egységes kiírásuk lesz, a nevezési rendszerrel összehangolva szeptember utolsó és október első hétvégéjén hozzák majd lázba a térségek díjugrató életét.

forrás: www.dijugratoszakag.hu